Updates van het Nicolaas

Onze lessen
In de brugklas krijg je veel verschillende vakken. Sommige ken je al. Maar heb je al wel eens gehoord van beeldende vorming, levensbeschouwing of informatiekunde?

Hoe lang heb je les?

School begint elke dag om 08.30 uur. In onderbouw ben je meestal om 14.30 of 15.30 uur uit. In de bovenbouw kan een schooldag tot 16.20 uur duren, maar dan heb je ook tussenuren om te werken voor school. Een les duurt bij ons 50 minuten.

Even geen les, wat dan?

Je hebt elke dag twee keer een half uur pauze. Dan kun je in de kantine wat te eten of drinken krijgen, maar de meeste leerlingen nemen eten en drinken mee van huis. Als er een les uitvalt, ga je bijvoorbeeld aan een vak werken of lekker lezen in een mooi boek. Lezen vinden we namelijk belangrijk! Na schooltijd kun je huiswerk maken in de mediatheek, op een van de speciaal ingerichte werkplekken of in ‘Het Studielokaal’.

Welke vakken krijg je?

In de eerste klas krijg je de volgende vakken:

Nederlands  Frans  Engels 
 Biologie Natuurkunde  Wiskunde 
 Geschiedenis Aardrijkskunde   Informatiekunde
 Levensbeschouwing Beeldende vorming   Podiumkunsten 
 Lichamelijke opvoeding  Mentorles   Studieles
 
Bekijk onze lessentabel van de onderbouw , dan zie je precies hoeveel uren je krijgt van een bepaald vak.

Wat is mentor- en studieles?

Elke brugklas heeft een eigen mentor, waarvan je het hele eerste jaar mentorles en studieles krijgt. In de mentorles bespreek je dingen die met school te maken hebben, zoals hoe je met elkaar omgaat. In de studieles leer je hoe je het beste je huiswerk kunt maken, hoe je woordjes uit je hoofd leert, hoe je je agenda gebruikt en hoe je kunt studeren voor een toets. Je leert ook veel ezelsbruggetjes!

Wat is KWT?

KeuzeWerkTijd (KWT) is een heel bijzonder uur. Je kiest dan zelf welk vak je wil volgen. Bijvoorbeeld je lievelingsvak of juist een vak dat je moeilijk vindt. Je schrijft je in via een app. Iedereen werkt voor zichzelf, maar je kunt wel vragen stellen en de leraar helpt je als het nodig is. De meeste leerlingen vinden dit heel fijn! In de onderbouw krijg je twee uur per week KWT, in de bovenbouw drie uur.

Vind je iets moeilijk?

Voor de vakken Nederlands, Engels en wiskunde maak je in het begin van het jaar een paar instaptoetsen van het Cito. Zo zien we meteen wat je al weet. Heb je ergens moeite mee, dan kijken we samen hoe we dit het beste kunnen oplossen.